Publicacions

Quins catalans volem per ara i pel futur?

Descarregueu aqui “Quins catalans volem per ara i pel futur?”

quins_catalans_volem

Sobre la base de les declaracions
de Carles M. Espinalt,
creador de la ciència psicoestètica

La participació en molt valuoses reunions sobre la independència de Catalunya m’ha ajudat a decidir fer aquest opuscle.

Veig que hi ha molta activitat de cara a futures eleccions i estructures de poder. No es té prou en compte que cal ajudar a forjar una altra mena de ciutadà i de dirigent català. Si no trobem la millor manera d’aconseguir l’aprofundiment en la realitat democràtica, processos participatius i de decisió, molts dels esforços fets no serviran. La ciutadania en general continuarà sense els valors més preuats, la professionalitat en els oficis no serà tan rellevant com caldria i la responsabilitat social i política no donarà els millors fruits.

Així es corre el risc del fracàs, de no inspirar la confiança i la il·lusió que tant ens cal per aconseguir el poder que desitgem. En parlar de tot això m’he trobat amb intervencions com: hem de dir a la gent què ha de fer? La ciutadania ja es regula per si mateixa, Catalunya sempre ha estat capdavantera, ja es pensa en moltes estructures organitzatives, ja es formen dirigents polítics pel futur.

Amb aquestes declaracions, que tant abunden, penso que les idees “d’anar fent”, “ja veurem què passa”, “no ens compliquem la vida”, “no em toca a mi”, “això és cosa dels que han estudiat” estan molt arrelades. Són idees a respectar però la qüestió és que a Catalunya estem com estem. Algunes iniciatives que són modèliques necessiten ser ampliades i potenciades. Calen grans esforços per potenciar el talent a tots els àmbits.

No es tracta de dir a la gent què ha de fer. Del que es tracta, i totes les nacions lluiten per això, és que la cultura del país faci possible la millor democràcia, justícia i progrés. No ens hem de refugiar ni conformar amb febles arranjaments formatius que porten a terme molts desconeixedors de la més afinada direcció dels humans. Encara sort que ara reconeixen que anaven equivocats.

Acabant: cal una jove i sana energia amb dinamisme, una valentia per reinventar-se, una nova estètica. Amb ganes del triomf del canvi i, sabent anar plegats, fer una Catalunya de moda. Tota una visió molt psicoestètica.

Per començar a aconseguir aquesta idealitat facilito aquestes lectures dictades pel meu mestre Carles M. Espinalt. Amb elles queda demostrat que volia la millor Catalunya. Tenim la sort que ens va formar per transmetre tots els seus ensenyaments.

Pere Masó

Continuar llegint