Publicacions

La Vall de les Esglésies del Ter-Brugent

Descarregueu aqui “Vall de les Esglésies”

esglesies

Per gaudir en el seu silenci,
la seva bellesa i bonhomia.

 

LA VALL DE LES ESGLÉSIES (mal anomenada Vall dels Àngels) té una història redactada per Emili Rams i Riera (historiador i arxiver d’Anglès) i completada amb fotografies de Maria Tarrés. Està situada amb límits imprecisos en els pobles de: Amer, Osor, Anglès, Vilanna i Sant Julià del Llor.

El pensar profund que ha conduït a aquesta breu publicació té dues intencions. La primera és que els següents textos facin entendre més els valors de la nostra contrada. La segona intenció és la de difondre algunes reflexions que han facilitat els silencis dels seus paratges. Si coneixem què han pensat els altres serà més fàcil trobar la nostra pensada. Així cadascú podrà aconseguir objectius per unes formes de vida més atractives.

En les propostes de conservació de la natura, els valors patriòtics, simbòlics, filosòfics o espirituals, hi tenen sempre un paper preponderant. En efecte, la primera proposta de parc nacional a l’Estat va ser la de la muntanya santa de Montserrat: el seu promotor, l’enginyer de forests R. Puig i Valls, afirmava el 1902 que «aquesta joia de la natura» era «un ideal per al devot, una meravella per al naturalista, un prodigi per al creient i un monument per al patriota». Així mateix, quan J. Gelabert –sacerdot, naturalista i pintor de paisatges – va sol·licitar quinze anys més tard la declaració de parc nacional per al Boscdetosca i per al conjunt dels volcans olotins, ho justificava, també, per motius «religiosos, estètics i científics».

En la justa mesura també és molt just valorar i donar rellevància als valors patriòtics, simbòlics, espirituals, estètics i científics de la nostra vall de les Esglésies. Quina inspiració i esperit transmet aquesta vall perquè en el reduït espai de 5 pobles amb el temps s´hi hagin construït 19 esglésies? Segur el de confraternitat i el de la millor consideració per la dignitat dels humans.

Pere Masó

Continuar llegint